|
2015-09-24 23:18:47, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Tökéletes sörkorcsolya: bemutatjuk a bajor konyhát
A szeptember 19-én kezdődő Oktoberfest kapcsán érdemes körüljárni, hogy mi mindent kóstolhatunk a Bajor régióban a sör mellé. A bajor konyha jól körülhatárolható, fogásai egyszerűek, de ízletesek, jó alapanyagokból készülnek, s szinte mindegyikhez tökéletesen passzol a sör.
Kolbászok, sajtok, perecek, szendvicsek, szendvicskrémek
A bajor konyha apró előételei, falatkái, kenyerei közül méltán a leghíresebb a bajor perec. A fénylő, sötétbarna felület és a rajta pihenő hatalmas sószemcsék egészen egyedi külsőt kölcsönöznek ennek a perecnek. A sűrű tésztájú, laktató péksütemény elkészítése abban különbözik a nálunk kedvelt perecétől, hogy a megformázott tésztát sütés előtt szódabikarbónás forró vízben ,,megfőzik", majd ezután megy a sütőbe. A bajor perec fogyasztható önmagában, szendvicsalapként, köret gyanánt, sör mellé, vagy ahogy épp kedvünk tartja.
A bajor perechez érdemes egy kevés obazda krémet is kérni, ami camembert sajtot és a mi pálpusztainkhoz nagyon hasonló sajtból készített kence. Nagyon kellemes, friss zöldségekkel kiegészítve reggelire vagy uzsonnára is ideális választás, de akár egy másik helyi fogással, a leberkase-vel is kiegészíthető, amit a bajorok főfogásként vagy vékonyra szelve felvágottként is szívesen fogyasztanak. A fűszerezett, marha- és sertéshús keverékéből készített húskenyér nagyon kedvelt, sokféle ízesítésben és formában kapható. A zsemlébe pakolt vastag szelet húskenyér ugyanúgy nagy kedvenc, mint a mustárral, savanyúsággal, krumplisalátával kínált változata, ami ebédnek vagy vacsorának is tökéletes.
Leberkase, vagyis húskenyér
A bajor mustár is megér egy külön passzust: azoknak, akik nem szeretik az erős, csípős mustárokat, a gazdag ízvilágú, édes bajor mustár igazi megváltás lehet.
A bajor kolbász messze földön híres, ami nem véletlen. Bár a müncheni változat nem rendelkezik túl nagy múlttal, de az elmúlt másfél évszázad alatt valóban megkerülhetetlen fogássá vált. A borjú-, marha- és sertéshúsból készített kolbász fűszerezése egészen egyedülálló, hiszen szerecsendió-virág, gyömbér és kardamom is található benne. A kolbászt leggyakrabban bajor perec kíséretében, édes bajor mustárral fogyasztják és nagy mennyiségű sörrel öblítik le.
Bajor kolbász, bajor sörpereccel és édeskés bajor mustárral
A német konyha azonban nem csak a müncheni kolbászt ismeri, nagyjából 1500 különféle kolbászt készítenek az országban. Kedvelt a nünbergi kolbász, amelyet gyakorta szendvicsként árulnak (3 im Weggla), a bécsi kolbász, a blutwurts vagy épp a mi véres hurkánkkal rokon schwarzwurst. Nagy népszerűségnek örvend a currywurst is, amelyet currys ketchuppal leöntve, curryporrral megszórva kínálnak.
Sültek, káposzta, gombóc, nudli és a tökéletes krumplisaláta
A bajor konyha húsban gazdag. Nem csak a különféle kolbászok nyújtotta kínálat okán, hanem a különféle sültek, a rengeteg rántott szelet, a töltött és egyéb módon sütött kacsa kapcsán, s akkor még nem is beszéltünk a különféle fasírtokról, valamint a bajor konyha emblematikus fogásáról, a csülökről. A fél csülök általában ropogós bőrrel, knödle (zsemlegombóc, gőzgombóc) és párolt savanyú káposzta kíséretében, nagyobb adag szafttal körülöntve kerül asztalra.
A krumplisaláta gyakori köret a mustár mellett/helyett
A legtöbb sült vagy kolbász mellé azonban krumplisalátát kínálnak. A hideg krumplisaláta a leggyakrabban valamilyen majonézes vagy tejszínes szósszal készül. A salátában a krumpli mellett lehet még retek, uborka, hagyma, fűszerezheti snidling vagy más zöld fűszer.
Ha nem vágyunk húsos ételekre, pontosabban inkább valamilyen tésztaétellel ismerkednénk, akkor érdemes a különféle nudlik közül választani. A spaetzle nagyjából megegyezik a nálunk is kedvelt nokedlivel. A különbség az, hogy míg nálunk a nokedli kifejezetten köretként van jelen, addig a német konyhában komplett tésztaételnek számít, amit különféle szószokkal tálalnak. Nagyon kedvelt a sajtszósszal készített spaetzle, amit általában tűzforró serpenyőben kínálnak.
A tésztás köretek közül javasolt kipróbálni még a schupfnudel-t, ami az osztrákoknál is igen kedvelt, sőt a magyar falvak sváb lakosainak köszönhetően nálunk sem ismeretlen. A lepirított krumplinudli jó körete a szaftosabb húsoknak vagy a különféle raguknak.
Amihez nem passzol a sör: Bajor krém
A tejből, tejszínből és tojássárgájából készített bajor krém erősen hasonlít az olaszoknál kedvelt panna cottára. A gazdag krémet a XIV. század óta készítik Ingolstadt környékén, s azóta már az egész régióban elterjedt, a XIX. század óta pedig a német szakácskönyveknek is szerves részét képezi. Legtöbbször idénygyümölcsökkel, gyümölcsvelővel kínálják, de létezik boros, kávés és csokoládés változata is.
Prinzregententorte
Még egy édességről nem szabad megfeledkezni a bajor konyha kapcsán, s ez a Prinzregententorte, amely vékony piskótalapokból épül fel, amelyek között csokoládés vajkrém pihen. A legalább hat lapból álló tortát végezetül baracklekvárral is megkenik a bajor cukrászok, majd vékony étcsokoládéból készült réteggel vonják be.
WM
Forás: Mindmegette.hu -- Világkonyha |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: megkerülhetetlen, krumplisalátával, körülhatárolható, baracklekvárral, tojássárgájából, szódabikarbónás, gyümölcsvelővel, szendvicskrémek, piskótalapokból, pálpusztainkhoz, krumplisalátát, népszerűségnek, alapanyagokból, étcsokoládéból, krumplisaláta, megfeledkezni, leggyakrabban, tésztaételnek, felvágottként, kiegészíthető, szendvicsként, savanyúsággal, tésztaétellel, fűszerezheti, megformázott, köszönhetően, fogyasztanak, krumplinudli, zöldségekkel, osztrákoknál, sajtszósszal, szerecsendió, sertéshúsból, kifejezetten, fogyasztható, kölcsönöznek, bajor konyhát, szeptember 19-én, bajor konyha, bajor perec, rajta pihenő, sűrű tésztájú, nálunk kedvelt, megformázott tésztát, bajor perechez, kevés obazda, másik helyi, bajorok főfogásként, zsemlébe pakolt, bajor mustár, külön passzust, gazdag ízvilágú,
|
|
|
|
bajor konyhát, szeptember 19-én, bajor konyha, bajor perec, rajta pihenő, sűrű tésztájú, nálunk kedvelt, megformázott tésztát, bajor perechez, kevés obazda, másik helyi, bajorok főfogásként, zsemlébe pakolt, bajor mustár, külön passzust, gazdag ízvilágú, bajor kolbász, müncheni változat, elmúlt másfél, kolbászt leggyakrabban, német konyha, müncheni kolbászt, nünbergi kolbász, bécsi kolbász, blutwurts vagy, tökéletes krumplisaláta, különféle kolbászok, különféle sültek, rengeteg rántott, különféle fasírtokról, krumplisaláta gyakori, mustár mellett, legtöbb sült, hideg krumplisaláta, leggyakrabban valamilyen, krumpli mellett, különféle nudlik, spaetzle nagyjából, nokedli kifejezetten, német konyhában, sajtszósszal készített, tésztás köretek, magyar falvak, lepirított krumplinudli, szaftosabb húsoknak, különféle raguknak, olaszoknál kedvelt, gazdag krémet, egész régióban, német szakácskönyveknek, bajor cukrászok, megkerülhetetlen, krumplisalátával, körülhatárolható, baracklekvárral, tojássárgájából, szódabikarbónás, gyümölcsvelővel, szendvicskrémek, piskótalapokból, pálpusztainkhoz, krumplisalátát, népszerűségnek, alapanyagokból, étcsokoládéból, krumplisaláta, megfeledkezni, leggyakrabban, tésztaételnek, felvágottként, kiegészíthető, szendvicsként, savanyúsággal, tésztaétellel, fűszerezheti, megformázott, köszönhetően, fogyasztanak, krumplinudli, zöldségekkel, osztrákoknál, sajtszósszal, szerecsendió, sertéshúsból, kifejezetten, fogyasztható, kölcsönöznek, ismerkednénk, curryporrral, schwarzwurst, zsemlegombóc, emblematikus, sörkorcsolya, mindegyikhez, kóstolhatunk, péksütemény, mindmegette, fűszerezett, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3595
- e Hét: 18467
- e Hónap: 32372
- e Év: 162079
|
|
|