Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tökéletes sörkorcsolya: bemutatjuk a bajor konyhát
  2015-09-24 23:18:47, csütörtök
 
   
  Tökéletes sörkorcsolya: bemutatjuk a bajor konyhát

A szeptember 19-én kezdődő Oktoberfest kapcsán érdemes körüljárni, hogy mi mindent kóstolhatunk a Bajor régióban a sör mellé. A bajor konyha jól körülhatárolható, fogásai egyszerűek, de ízletesek, jó alapanyagokból készülnek, s szinte mindegyikhez tökéletesen passzol a sör.

Kolbászok, sajtok, perecek, szendvicsek, szendvicskrémek

A bajor konyha apró előételei, falatkái, kenyerei közül méltán a leghíresebb a bajor perec. A fénylő, sötétbarna felület és a rajta pihenő hatalmas sószemcsék egészen egyedi külsőt kölcsönöznek ennek a perecnek. A sűrű tésztájú, laktató péksütemény elkészítése abban különbözik a nálunk kedvelt perecétől, hogy a megformázott tésztát sütés előtt szódabikarbónás forró vízben ,,megfőzik", majd ezután megy a sütőbe. A bajor perec fogyasztható önmagában, szendvicsalapként, köret gyanánt, sör mellé, vagy ahogy épp kedvünk tartja.

A bajor perechez érdemes egy kevés obazda krémet is kérni, ami camembert sajtot és a mi pálpusztainkhoz nagyon hasonló sajtból készített kence. Nagyon kellemes, friss zöldségekkel kiegészítve reggelire vagy uzsonnára is ideális választás, de akár egy másik helyi fogással, a leberkase-vel is kiegészíthető, amit a bajorok főfogásként vagy vékonyra szelve felvágottként is szívesen fogyasztanak. A fűszerezett, marha- és sertéshús keverékéből készített húskenyér nagyon kedvelt, sokféle ízesítésben és formában kapható. A zsemlébe pakolt vastag szelet húskenyér ugyanúgy nagy kedvenc, mint a mustárral, savanyúsággal, krumplisalátával kínált változata, ami ebédnek vagy vacsorának is tökéletes.





Leberkase, vagyis húskenyér

A bajor mustár is megér egy külön passzust: azoknak, akik nem szeretik az erős, csípős mustárokat, a gazdag ízvilágú, édes bajor mustár igazi megváltás lehet.

A bajor kolbász messze földön híres, ami nem véletlen. Bár a müncheni változat nem rendelkezik túl nagy múlttal, de az elmúlt másfél évszázad alatt valóban megkerülhetetlen fogássá vált. A borjú-, marha- és sertéshúsból készített kolbász fűszerezése egészen egyedülálló, hiszen szerecsendió-virág, gyömbér és kardamom is található benne. A kolbászt leggyakrabban bajor perec kíséretében, édes bajor mustárral fogyasztják és nagy mennyiségű sörrel öblítik le.





Bajor kolbász, bajor sörpereccel és édeskés bajor mustárral

A német konyha azonban nem csak a müncheni kolbászt ismeri, nagyjából 1500 különféle kolbászt készítenek az országban. Kedvelt a nünbergi kolbász, amelyet gyakorta szendvicsként árulnak (3 im Weggla), a bécsi kolbász, a blutwurts vagy épp a mi véres hurkánkkal rokon schwarzwurst. Nagy népszerűségnek örvend a currywurst is, amelyet currys ketchuppal leöntve, curryporrral megszórva kínálnak.
Sültek, káposzta, gombóc, nudli és a tökéletes krumplisaláta

A bajor konyha húsban gazdag. Nem csak a különféle kolbászok nyújtotta kínálat okán, hanem a különféle sültek, a rengeteg rántott szelet, a töltött és egyéb módon sütött kacsa kapcsán, s akkor még nem is beszéltünk a különféle fasírtokról, valamint a bajor konyha emblematikus fogásáról, a csülökről. A fél csülök általában ropogós bőrrel, knödle (zsemlegombóc, gőzgombóc) és párolt savanyú káposzta kíséretében, nagyobb adag szafttal körülöntve kerül asztalra.





A krumplisaláta gyakori köret a mustár mellett/helyett

A legtöbb sült vagy kolbász mellé azonban krumplisalátát kínálnak. A hideg krumplisaláta a leggyakrabban valamilyen majonézes vagy tejszínes szósszal készül. A salátában a krumpli mellett lehet még retek, uborka, hagyma, fűszerezheti snidling vagy más zöld fűszer.

Ha nem vágyunk húsos ételekre, pontosabban inkább valamilyen tésztaétellel ismerkednénk, akkor érdemes a különféle nudlik közül választani. A spaetzle nagyjából megegyezik a nálunk is kedvelt nokedlivel. A különbség az, hogy míg nálunk a nokedli kifejezetten köretként van jelen, addig a német konyhában komplett tésztaételnek számít, amit különféle szószokkal tálalnak. Nagyon kedvelt a sajtszósszal készített spaetzle, amit általában tűzforró serpenyőben kínálnak.






A tésztás köretek közül javasolt kipróbálni még a schupfnudel-t, ami az osztrákoknál is igen kedvelt, sőt a magyar falvak sváb lakosainak köszönhetően nálunk sem ismeretlen. A lepirított krumplinudli jó körete a szaftosabb húsoknak vagy a különféle raguknak.
Amihez nem passzol a sör: Bajor krém

A tejből, tejszínből és tojássárgájából készített bajor krém erősen hasonlít az olaszoknál kedvelt panna cottára. A gazdag krémet a XIV. század óta készítik Ingolstadt környékén, s azóta már az egész régióban elterjedt, a XIX. század óta pedig a német szakácskönyveknek is szerves részét képezi. Legtöbbször idénygyümölcsökkel, gyümölcsvelővel kínálják, de létezik boros, kávés és csokoládés változata is.





Prinzregententorte

Még egy édességről nem szabad megfeledkezni a bajor konyha kapcsán, s ez a Prinzregententorte, amely vékony piskótalapokból épül fel, amelyek között csokoládés vajkrém pihen. A legalább hat lapból álló tortát végezetül baracklekvárral is megkenik a bajor cukrászok, majd vékony étcsokoládéból készült réteggel vonják be.

WM

Forás: Mindmegette.hu -- Világkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: megkerülhetetlen, krumplisalátával, körülhatárolható, baracklekvárral, tojássárgájából, szódabikarbónás, gyümölcsvelővel, szendvicskrémek, piskótalapokból, pálpusztainkhoz, krumplisalátát, népszerűségnek, alapanyagokból, étcsokoládéból, krumplisaláta, megfeledkezni, leggyakrabban, tésztaételnek, felvágottként, kiegészíthető, szendvicsként, savanyúsággal, tésztaétellel, fűszerezheti, megformázott, köszönhetően, fogyasztanak, krumplinudli, zöldségekkel, osztrákoknál, sajtszósszal, szerecsendió, sertéshúsból, kifejezetten, fogyasztható, kölcsönöznek, bajor konyhát, szeptember 19-én, bajor konyha, bajor perec, rajta pihenő, sűrű tésztájú, nálunk kedvelt, megformázott tésztát, bajor perechez, kevés obazda, másik helyi, bajorok főfogásként, zsemlébe pakolt, bajor mustár, külön passzust, gazdag ízvilágú,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  A fák lelke  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  A végzet az  Különös!  William Shakespeare idézet  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Emlék  Föld napja április 22  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Szép estét  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Messziről jött ember  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam Krisztinától  A fák lelke  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Búzaszentelés  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Az elfogadásnak...  próbáljuk ki az őszinteséget  A boldogság ült a világvégén  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Föld napja április 22  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Búzaszentelés  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
bajor konyhát, szeptember 19-én, bajor konyha, bajor perec, rajta pihenő, sűrű tésztájú, nálunk kedvelt, megformázott tésztát, bajor perechez, kevés obazda, másik helyi, bajorok főfogásként, zsemlébe pakolt, bajor mustár, külön passzust, gazdag ízvilágú, bajor kolbász, müncheni változat, elmúlt másfél, kolbászt leggyakrabban, német konyha, müncheni kolbászt, nünbergi kolbász, bécsi kolbász, blutwurts vagy, tökéletes krumplisaláta, különféle kolbászok, különféle sültek, rengeteg rántott, különféle fasírtokról, krumplisaláta gyakori, mustár mellett, legtöbb sült, hideg krumplisaláta, leggyakrabban valamilyen, krumpli mellett, különféle nudlik, spaetzle nagyjából, nokedli kifejezetten, német konyhában, sajtszósszal készített, tésztás köretek, magyar falvak, lepirított krumplinudli, szaftosabb húsoknak, különféle raguknak, olaszoknál kedvelt, gazdag krémet, egész régióban, német szakácskönyveknek, bajor cukrászok, megkerülhetetlen, krumplisalátával, körülhatárolható, baracklekvárral, tojássárgájából, szódabikarbónás, gyümölcsvelővel, szendvicskrémek, piskótalapokból, pálpusztainkhoz, krumplisalátát, népszerűségnek, alapanyagokból, étcsokoládéból, krumplisaláta, megfeledkezni, leggyakrabban, tésztaételnek, felvágottként, kiegészíthető, szendvicsként, savanyúsággal, tésztaétellel, fűszerezheti, megformázott, köszönhetően, fogyasztanak, krumplinudli, zöldségekkel, osztrákoknál, sajtszósszal, szerecsendió, sertéshúsból, kifejezetten, fogyasztható, kölcsönöznek, ismerkednénk, curryporrral, schwarzwurst, zsemlegombóc, emblematikus, sörkorcsolya, mindegyikhez, kóstolhatunk, péksütemény, mindmegette, fűszerezett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3595
  • e Hét: 18467
  • e Hónap: 32372
  • e Év: 162079
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.